English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17 Νοεμβρίου 2011

Χριστόψωμο (Νο1)

Υλικά
1 κιλό αλεύρι (μισό από σκληρό σιτάρι κίτρινο, και το άλλο μισό μαλακό).
5-6 γραμμάρια φρέσκια μαγιά, στο μέγεθος ενός καρυδιού
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
4 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό (όχι γεμάτα)

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού με χλιαρό νερό.
Ανοίγουμε στο αλεύρι μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά. Σε άλλη λακουβίτσα ρίχνουμε το αλάτι με τη ζάχαρη, αφού προηγουμένως τα διαλύσουμε σε λίγο πιο ζεστό νερό. Χρειάζεται προσοχή να μην πέσει το αλάτι με το ζεστό νερό πάνω στη μαγιά.
Τα αναμιγνύουμε όλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ώσπου να πάρει όλο το αλεύρι και το ζυμώνουμε πολύ καλά. Η ζύμη να είναι μάλλον σφιχτή και λεία. Όταν ζυμωθεί καλά την τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού και πιέζουμε με την παλάμη να απλώσει ομοιόμορφα.
Εκ των προτέρων, έχουμε ζεστάνει το ταψί και το έχουμε αλείψει καλά με κερί ή με λάδι για να μην κολλήσει.
Αφού περάσουν 2-3 λεπτά της ώρας πιέζουμε την σφραγίδα με τα σχέδια γύρω γύρω ακτινωτά προσέχοντας να τη σηκώνουμε κάθε φορά σιγά-σιγά και πλαγίως. Πατώντας ένα πειρούνι μπορούμε να προσθέσουμε σχέδια. Αν θέλουμε να στολίσουμε το χριστόψωμο με ανάγλυφα σχέδια, πριν το βάλουμε στο ταψί κρατούμε ένα κομάτι από τη ζύμη, πλάθουμε στολίδια (κληματαριά με σταφύλια, λουλούδια κλπ. Μπορούμε επίσης να δώσουμε χρώμα στο ζυμάρι με παντζάρι ή σπανάκι κλπ.) και τα κολλούμε πιέζοντας πάνω στη ζύμη.
Τρυπάμε το χριστόψωμο σε σημεία με μία χονδρή βελόνα σε σημεία γύρω γύρω.
Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1-2 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία του δωματίου.
Ο φούρνος ανάβει 10-15 λεπτά περίπου πριν φουρνίσουμε το ταψί. Το ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς, κι έπειτα το κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς.
Όταν πάρει το απαλό ρόδινο χρώμα, το σκεπάζουμε με ένα στρογγυλό πανί, μεγέθους όσο και το ταψί, και από πάνω βάζουμε άλλο ένα ταψί ίδιου μεγέθους (ή αλουμινόχαρτο).
Το αφήνουμε έτσι σκεπασμένο στο φούρνο έως το τέλος, για να γίνει μαλακή η εξωτερική του επιφάνεια.
Συνολικά στο φούρνο χρειάζεται περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...