English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18 Νοεμβρίου 2011

Γαλοπούλα γεμιστή (Νο2)

Υλικά (για 1 γαλοπούλα 4- 4,5 κιλά με θερμόμετρο)
Για τη γέμιση:
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 ξυνόμηλο
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
200 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 φακελάκι κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλλας
3-4 γαρύφαλλα
¾ φλιτζανιού ρύζι σπυρωτό
1 πορτοκαλόφλουδα
Από τα εντόσθια μόνο τα συκωτάκια πολύ ψιλοκομμένα προαιρετικά
1 ποτηρακι κρασιού κρασί λευκό
1 φλιτζανάκι μικρό πουμαρο
Αλάτι πιπέρι
Σταφίδες μουλιασμένες στο κρασί προαιρετικά

Για τη σάλτσα:
2κ.σ μουστάρδα
1 ποτηρακι κρασιού κονιάκ
1 ποτηρακι κρασί
1 ποτηρακι πορτοκάλι χυμό ή μισό μισό με λικέρ grand marnier
1 κύβο ζωμό κρέατος

Για τη γαλοπούλα:
Φυτινη για άλειμμα εσωτερικά και εξωτερικά
Μουστάρδα για άλειμμα εσωτερικά
Φέτες πορτοκαλιού στα τοιχώματα της κοιλιάς

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και το ξυνόμηλο σε κυβάκια. Βάζουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ρύζι και μαγειρεύουμε τη γέμιση.
Όταν τελειώσουμε και το μείγμα έχει γίνει χλιαρό ρίχνουμε το ρύζι.
Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα μας.
Αλατοπιπερώνουμε
Αλείφουμε μέσα και έξω με τη φυτίνη και μόνο εσωτερικά με μουστάρδα.
Βάζουμε τις ροδέλες από το πορτοκάλι στα τοιχώματα της κοιλιάς.
Γεμίζουμε με γέμιση στην κοιλιά ως το λαιμό και όσο παίρνει κάτω από την πέτσα.
Την ράβουμε καλά.
Κόβουμε ροδέλες καρότου στη βάση της γάστρας μας για να μην κολλήσει η γαλοπούλα. Βάζουμε απο πάνω τη γαλοπούλα και περιχύνουμε με τα υλικά της σάλτσας.
Την βάζουμε για ψήσιμο σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 4 με 5 ώρες (συνήθως για κάθε κιλό της γαλοπούλας αντιστοιχεί και μια ώρα ψησίματος)
Ενδιάμεσα ανοίγουμε τη γάστρα βγάζουμε λίγο από το ζουμί με μια κουτάλα και το χρησιμοποιούμε για να την περιβρέχουμε και στα μισά του ψησίματος την γυρίζουμε πάνω κάτω.
Έτσι μένει η γαλοπούλα μας ζουμερή και αφράτη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...