English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18 Νοεμβρίου 2011

Γαλοπούλα γεμιστή (Νο3)

ΥΛΙΚΑ
Γαλοπούλα 4kg και τα Συκωτάκια
1 φλυτζ. Ρύζι
1 Κρεμμύδι ξερό
1 ποτ. Λευκό Κρασί
Σταφίδες, Καρύδια, Κάστανα, Κουκουνάρι
1/3 φλυτζ. Ελαιόλαδο
½ Μήλο
Μαργαρίνη
2 ½ ποτ. Νερό
Αλάτι, Μαύρο Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα βράζουμε σε σκέτο νερό τα συκωτάκια της γαλοπούλας και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Επίσης κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κάστανο, χτυπάμε λίγο τα καρύδια και βγάζουμε εκτός ψυγείου τη μαργαρίνη.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι στον πάτο. Όταν κάψει τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια της γαλοπούλας. Όταν αχνιστεί το κρεμμύδι σβήνουμε το μίγμα με λευκό ξηρό κρασί, αρετσίνωτο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το ρύζι και προσθέτουμε μισή κουταλιά αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να αρχίσει να ξανθαίνει. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ βάζουμε την γαλοπούλα σε ένα ταψί , την αλατίζουμε στο εσωτερικό της και την αλείφουμε εξωτερικά με αλάτι και μαύρο πιπέρι στον κορμό, τα φτερά, τα μπούτια και ανάμεσα στο κρέας της.
Όταν το ρύζι και τα συκωτάκια πιουν το νερό τους τα βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την σταφίδα, το καρύδι, τα κάστανο και το κουκουνάρι ακια ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση είναι έτοιμη. Βάζουμε την γέμιση στην κοιλιά της γαλοπούλας με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Όταν γεμίσει την ράβουμε με χοντρή κλωστή. Εναλλακτικά, μπορούμε -αν δεν την ράψουμε- να βάλουμε μια χοντροκομμένη στρογγυλή φέτα μήλου στην άκρη σαν τάπα, για να μην χυθεί η γέμιση έξω κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ρίχνουμε λίγο νερό στον πάτο του ταψιού και αλείφουμε εξωτερικά την γαλοπούλα με αρκετή μαργαρίνη [περίπου τρεις γεμάτες κουταλιές της σούπας]. Την βάζουμε για ψήσιμο σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Η γαλοπούλα πρέπει να ψηθεί τόσες ώρες όσα είναι και τα κιλά της. Η δική μας ήταν τέσσερα κιλά οπότε την ψήσαμε για τέσσερις ώρες.
Πρέπει να ξέρετε: Στην γέμιση μπορείτε να βάλετε περισσότερο ή λιγότερο από καποια από τα υλικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...