English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19 Νοεμβρίου 2011

Λαχανοντολμάδες

Υλικά:
700 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο & μισό χοιρινό)
1 λάχανο αφράτο
3-4 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (αν δεν έχετε βάζετε ξερό) ή άνιθο
1 κουταλιά σούπας φυτίνη ή βούτυρο
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 αυγά
1 κ.σ. corn flour
2-3 λεμόνια

Εκτέλεση:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τριγωνικά το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε με το σκληρό μέρος του προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι. Βράζουμε 10-15 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του λάχανου. Προσοχή, τα φύλλα δεν κάνει να παραβράσουν γιατί θα διαλύονται.
Βγάζουμε το λάχανο σε ένα σουρωτήρι. Ξεχωρίζουμε με προσοχή τα φύλλα. Καλό είναι κάθε φύλλο που τυλίγουμε να είναι ίδιου μεγέθους.
Λιώνουμε τη φυτίνη ή το βούτυρο και τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι σε αυτό.
Το ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε το ρύζι και όλα τα αρωματικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο μεγέθους όσο μια κανονική παλάμη, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση. Τυλίγουμε από τα πλάγια και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολάκι. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα που έχουμε στρώσει πρώτα μερικά κοτσανάκια λάχανου και λίγα φύλλα που μας χάλασαν στην διαδικασία. Συνεχίζουμε με τα ντολμαδάκια σε στρώσεις.
Μόλις τελειώσουμε, ρίχνουμε από πάνω το χυμό από το ένα ή δύο λεμόνια (ανάλογα με το γούστο μας), το 1/2 φλυτζάνι λάδι και σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο (καλύτερα άσπρο πιάτο). Στο τέλος, προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθεί το πιάτο.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά περίπου μια ώρα. Προσοχή ελέγχουμε κατά τη διάρκεια, μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε νερό. Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει νερό που να σκεπάζει την κάτω στρώση των ντολμάδων.
Μόλις βεβαιωθούμε ότι δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο (καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε), κλείνουμε την φωτιά και βγάζουμε το πιάτο. Στίβουμε το άλλο ένα λεμόνι. Χτυπάμε σε ένα πιάτο με ένα πηρούνι τα δύο αυγά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Διαλύουμε το corn flour σε μισό φλιτζάνι γάλα και το προσθέτουμε στα αυγά. Παίρνουμε με την βαθιά κουτάλα λίγο ζουμί από τους ντολμάδες και ρίχνουμε σιγά σιγά στα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα που βρίσκεται στο ζεστό μάτι και την κουνάμε να παει παντού. Αφήνουμε λίγο στο μάτι, μέχρι να πήξει ελαφρώς, κουνώντας την κατσαρόλα που και που.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...