English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25 Νοεμβρίου 2011

Ποντιακά πισία

Υλικά
1 ποτ. χλιαρό νερό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξύδι
Μαγιά
Ελαιόλαδο
Σπορέλαιο [για το τηγάνισμα]

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη ζύμη σε ένα κιλό αλεύρι βάζουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Σιγά σιγά προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι το ζυμάρι να είναι στεγνό και να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα.
Πλάθουμε την ζύμη σε μικρούς σβώλους μεγέθους μιας χούφτας. Τα λαδώνουμε με πινέλο και βάζουμε ανά τρία το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε νέο σβώλο τον ανοίγουμε σε μεγάλο φύλλο. Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες πέντε εκατοστών. Βάζουμε την μία πάνω στην άλλη και τις τυλίγουμε σαν ρολό. Τοποθετούμε κάθετα [να ακουμπάει δηλαδή το στροβιλιστό μέρος στο τραπέζι] το ζυμάρι, το πατάμε και ανοίγουμε ξανά το φύλλο αυτή τη φορά σε μεσαίο μέγεθος [διάμετρο περίπου 30 εκατοστά], ώστε να είναι κάπως παχύ καθώς θα τηγανιστεί.
Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο όλο το ζυμάρι.
Όταν είναι έτοιμα όλα τα τερλί πισία βάζουμε σπορέλαιο στο τηγάνι να καλύψει τον πάτο και όταν κάψει τηγανίζουμε ένα ένα τα φύλλα. Πριν ρίξουμε κάθε φύλλο στο τηγάνι ανοίγουμε στη μέση μία τρύπα με το χέρι.
Καθώς τηγανίζονται κουνάμε το τηγάνι για να μην κολλάει το φύλλο και το γυρνάμε από την μία και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλουμε κάποια από τα φύλλα μπορούμε να τα κάνουμε πιο μικρά και να βάλουμε στη μέση γέμιση της αρέσκειάς μας (πατάτα, τυρί, κιμά, χόρτα, μαρμελάδα, μέλι), τα κλείνουμε στη μέση σε σχήμα μισοφέγγαρου και τα τηγανίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...