English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18 Νοεμβρίου 2011

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα γιαουρτλού με κόκκινη σάλτσα

Υλικά:
για τον κιμά
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή μισό μοσχαρίσιο και μισό αρνίσιο)
6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1ή2 μέτριες σκελίδες λιωμένο σκόρδο
1 αυγό και 1 κρόκο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1-1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι-πιπέρι
λίγο κόκκινο ξηρό κρασί (για να μουσκέψουμε το ψωμί)
αλεύρι για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για τη σάλτσα ντομάτας
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό φρέσκες, ώριμες, τριμμένες ντομάτες και ξεφλουδισμένες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιά της σούπας ξερό τριμμένο κρεμμύδι
1 κόκκινη καυτερή τριμμένη πιπερίτσα (προαιρετικά)
1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι-πιπέρι

για τη σάλτσα γιαουρτιού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 ή 2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
αλάτι
1 κοφτή κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
λίγη γλυκιά πάπρικα επιπλέον για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί και το στύβουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αυγό και τον κρόκο, το ξύδι, το κύμινο, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα περνάμε στο αλεύρι, τα τηγανίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
Κατόπιν πλένουμε το τηγάνι, το σκουπίζουμε, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το κύμινο, ανακατεύουμε και τις σοτάρουμε και αυτές 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, μέχρι να δέσει.
Αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι με τη σάλτσα και τα βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε το γιαούρτι με το σκόρδο, προσθέτουμε το δυόσμο, αλάτι, την πάπρικα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα τους, βάζουμε πάνω στο καθένα (ή στο πλάι) λίγη σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα.
Συνοδεύουμε με ρύζι ή με τηγανιτές πατάτες
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts