English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18 Νοεμβρίου 2011

Κουνέλι στιφάδο

Υλικά:
1 κουνέλι 1 1/2 κιλό, κομμένο σε μερίδες
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 κιλό φρέσκα στρογγυλά κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα ή κατεψυγμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ (μόνο αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτες)
1/2 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
2-3 κόκκους μπαχάρι
2 ξύλα κανέλας
3-4 γαρίφαλα
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε πάρα πολύ καλά τα κομμάτια του κουνελιού, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό που να τα σκεπάζει, ρίχνουμε το 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι και τα αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα κομμάτια του κουνελιού από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το λάδι.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε το κρέας, τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, την τοποθετούμε επάνω στη φωτιά, αφήνουμε να ζεσταθούν καλά τα υλικά και τα σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, τα ξύλα της κανέλας, τα γαρίφαλα, 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε δυνατή φωτιά για 5-10 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κουνέλι να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει καλά και να μείνει με το λάδι του (περίπου 1 ώρα).
Κατά την ώρα του βρασίματος προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή με πουρέ πατάτας ή με ρύζι.
Συμβουλή:
1.Αντί για κανέλα και γαρίφαλο, μπορούμε να βάλουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό δενδρολίβανο, ξερό θυμάρι και ξερή ρίγανη.Αν τα μυρωδικά αυτά μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα τότε βάζουμε από 1-2 κλαδάκια.
2. Για να καθαρισθούν εύκολα τα κρεμμυδάκια τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με ζεστό νερό, που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε 20-25 λεπτά για να μαλακώσουν τα φλούδια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts