English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12 Δεκεμβρίου 2011

Βλάχικη κοτόπιτα Μετσόβου

Υλικά
Για το φύλλο:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. νερό
75 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ξύδι
5 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι

Για την γέμιση:
1 κοτόπουλο
500 γρ. νερό
30 γρ.ελαιόλαδο
30 γρ πρόβειο βούτυρο
1 ματσάκι μυρωδικά( σέλινο, καρότο, θυμάρι, φύλλο δάφνης, δεμένα σε σπάγκο)
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
20 γρ. φρέσκο λεμονιού
100 γρ. ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
100 γρ. πράσα κομμένα σε φέτες
2 αυγά
100γρ φέτα
20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 γρ αλάτι
5 γρ μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Για το φύλλο:
Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. Την αφήνετε για 10-15΄.Χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ μικρά μπαλάκια. Τα ανοίγετε σε φύλλα ένα ένα.
Για τη γέμιση:
Πλένετε καλά το κοτόπουλο, το βράζετε, προσθέτετε το ματσάκι μυρωδικών, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Όταν βράσει το κοτόπουλο, το κόβετε σε μικρά κομμάτια, αφαιρώντας κόκαλα και πέτσες και κρατάμε το ζωμό για αργότερα. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε ελαφρά τα κρεμμύδια τα πράσα και το λαδί. Προσθέτετε το κοτόπουλο με λίγο από το ζωμό του και το αφήνουμε να βράσει για 10΄
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το κοτόπουλο να κρυώσει λίγο. Προσθέτετε τη φέτα, τα αυγά, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε ένα ταψί, που έχετε αλείψει με λάδι, στρώνετε τα τέσσερα φύλλα αλείφοντας και αυτά ένα ένα με λάδι, προσθέτετε τη γέμιση και καλύπτετε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 180C για μία ώρα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...