English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

3 Δεκεμβρίου 2011

Ντόνατς

Υλικά
2 φλυτζάνια γάλα
20 γρ μαγιά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγών
50 γρ ζάχαρη άχνη
50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 μικρό ποτηράκι ρούμι
1 πρέζα αλάτι
1 λίτρο λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Η συνταγή αυτή, απαιτεί προσοχή στις θερμοκρασίες των αντικειμένων. Το πανί που θα σκεπάσουμε το προζύμι, τα υλικά της συνταγής καθώς και η επιφάνεια που θα απλώσουμε τη ζύμη, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η ατμόσφαιρα της κουζίνας πρέπει να είναι ζεστή και ξηρή.
Ετοιμάζουμε το προζύμι: σε ένα μικρό κατσαρόλι και σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε 1 Ό του φλυτζανιού χλιαρό γάλα. Το μεταφέρουμε σε πήλινο μπολ, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τη μαγιά ψιχουλιαστή και τρείς κουταλιές σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα λεπτό και καθαρό πανί και τοποθετούμε σε ένα ζεστό σημείο ( 35 βαθμοί περίπου ). Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε το έτοιμο προζύμι. Προσθέτουμε το βούτυρο χλιαρό, το ρούμι, το υπόλοιπο γάλα, χλιαρό και αλάτισμένο και το υπόλοιπο αλεύρι για να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη.
Χτυπάμε το μίγμα με ένα ξύλινο κουτάλι για 20 λεπτά, ή με το μίξερ για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε στην κορυφή με μισό κουταλάκι αλεύρι, σκεπάζουμε και ξανατοποθετούμε το δοχείο στο ίδιο ζεστό μέρος για να φουσκώσει μιάμιση φορά περίπου. Κατόπιν, μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με το χέρι ή με τον πλάστη ώστε να αποκτήσει περίπου 1 ½ εκ πάχος. Με ένα μεγάλο ποτήρι ή με τον ειδικό κόφτη για ντόνατς, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης, πάντα επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Προσέχουμε να μην τα αφήσουμε να παραφουσκώσουν γιατί η ζύμη θα καταστραφεί. Τηγανίζουμε τα ντόνατς σε αύφθονο καφτό λάδι, σε μέτρια φωτιά. Δεν πρέπει να βάλουμε πολλά ντόνατς μαζί στο τηγάνι. Τηγανίζουμε πρώτα την μια πλευρά, με σκεπασμένο σκεύος και μετά τηγανίζουμε και από την άλλη με τον ίδιο τρόπο. Μεταφέρουμε τα ντόνατς με μια τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ενώ είναι ακόμη ζεστά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...