English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22 Μαρτίου 2012

Καλτσούνια Πασχαλινά (Χανιώτικα)

Υλικά
Για τη γέμιση:
- 3/4 κιλού χανιώτικη μυζήθρα
- 1/4 κιλού «μαλάκα» (κρητικό τυρί)
- 1 αυγό
- 2 κουταλάκια δυόσμο ψιλοκομμένο

Για το φύλλο:
- 2 ποτήρια νερό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι τσικουδιά ή χυμό λεμονιού
- περίπου 1 κιλό αλεύρι
(η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)

Ακόμα:
- 1-2 αυγά χτυπημένα για την επάλειψη
- σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας
τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη.
(Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
- Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα τυριά με το δυόσμο.
- Χτυπάτε το αυγό και τα αναμιγνύετε όλα μαζί.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε τρία μπαλάκια για περισσότερη ευκολία στο άνοιγμα.
- Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε κάθε
μπαλάκι ζύμης σε φύλλο, με τον πλάστη.
- Χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι του τσαγιού
κόβετε με τη ρόδα ή με μαχαίρι από κάθε φύλλο στρογγυλά κομμάτια.
- Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζετε μια κουταλιά από τη γέμιση
και διπλώνετε αντικρυστά τις άκρες προς το κέντρο ώστε να σχηματιστεί
ένα τετράγωνο καλιτσούνι
(θα βοηθούσε αν έχετε δει την τελική μορφή, μοιάζει με φάκελο).
- Τοποθετείτε τα καλιτσούνια σε λαδωμένα ταψιά ή λαμαρίνες,
αλείφετε την επιφάνειά τους με αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι.
- Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν
και να ψηθεί το φύλλο (περίπου 20 λεπτά).
- Τρώγονται ζεστά ή κρύα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts