English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22 Μαρτίου 2012

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά:
½ κιλό φρέσκα κληματόφυλλα ή από βάζο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
6-7 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1 φλυτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
½ φλυτζανιού του τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό
1 φλυτζανάκι του καφέ κουκουνάρι (προαιρετικά)
¼ φλυτζανιού του τσαγιού μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι-πιπέρι
2 ½ φλυτζανιού του τσαγιού βραστό νερό

Εκτέλεση:
Εάν τα κληματόφυλλα είναι φρέσκα, τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά, βουτώντας τα λίγα λίγα σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά πρίν τα μαγειρέψουμε.
Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Στρώνουμε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα. Παίρνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Τα τυλίγουμε σε μικρά ρολά, χωρίς να τα σφίξουμε πολύ. Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε 2 ή 3 στρώσεις το ένα πλάι στο άλλο.
Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τοποθετούμε πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το βραστό νερό και το χυμό του λεμονιού.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε λίγο βραστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο.
Όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts