English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

28 Απριλίου 2012

Σπανactόπιτα by Act

Η 16η δική μου ερασιτεχνική γευστική πρόταση, είναι η "Σπανactόπιτα". Ναι, πρόκειται για τη γνωστή σπανακόπιτα, φτιαγμένη όμως με διαφορετικό-δικό μου τρόπο...
Υλικά
500γρ. χωριάτικα φύλλα (έτοιμα κατεψυγμένα)
2 κιλά σπανάκι (έτοιμο κατεψυγμένο)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/4 κατσικίσια φέτα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ
χυμό ενός λεμονιού
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό-άνηθο-κρεμμυδάκια και τα βάζουμε μαζί με το σπανάκι σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, λίγο λάδι, αλάτι-πιπέρι-ρίγανη, χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις (όχι παραπάνω).
Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίζουν (φυλάμε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού απο τον ζωμό που έβρασαν).
Ετοιμάζουμε το ταψί λαδώνοντας τον πάτο και στρώνοντας 3 απο τα χωριάτικα φύλλα (λαδώνοντας σε κάθε στρώση μεταξύ τους).
Αδειάζουμε τώρα την μισή γέμιση πάνω στα φύλλα. Από πάνω με το χέρι πασπαλίζουμε το σιμιγδάλι σε όλη την επιφάνεια. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μας την φέτα και την πασπαλίζουμε κι αυτή πάνω σε όλη την επιφάνεια. Απο πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, στρώνουμε άλλα 3 χωριάτικα φύλλα (λαδώνοντας πάλι σε κάθε στρώση μεταξύ τους).
Σε μπολ αναδεύουμε το γάλα με τον ζωμό που κρατήσαμε απ'το βράσιμο της γέμισης, προσθέτοντας και λίγο λάδι και λίγο αλάτι. Χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα και την ραντίζουμε με αυτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 60 λεπτά κι έτοιμη "Σπανactόπιτα"!
(Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 2 αυγά στη γέμιση όταν θα έχει στραγγίξει, ή μπορείτε να μην βάλετε καθόλου φέτα. Η πίτα θα βγει εξίσου νόστιμη)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts