English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

3 Απριλίου 2012

Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας
6 αυγά
300 γρ. βούτυρο γάλακτος
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γάλα
1 κουτ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. μαχλεπι
2-3 κόκκινα αυγά
φλούδες απο αμύγδαλα

Εκτέλεση
Βράζετε το μαχλέπι για 2-3 λεπτά σε λίγο νερό, το σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζανάκι του καφέ.
Σε μπολ βάζετε το γάλα ελαφρά ζεσταμένο και διαλύετε μέσα τη μαγιά. Προσθέτετε λίγο από το αλεύρι και χτυπάτε ελαφρά να γίνει χυλός. Σκεπάζετε με πετσέτα το μπολ και το βάζετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι σε μπολ με το αλάτι και το ξύσμα πορτοκάλι. Προσθέτετε το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το νερό από το μαχλέπι και τον χυλό της μαγιάς. Ζυμώνετε να γίνουν αφράτη ζύμη. Σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και βάζετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. 
Ζυμώνετε πάλι και πλάθετε τσουρέκια στρογγυλά ή σε πλεξούδες. Βάζετε 2-3 κόκκινα αυγά σε κάθε τσουρέκι, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα, βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν. Αλείφετε με αυγό, πασπαλίζετε με φλούδες αμυγδάλου και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα κόψετε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts