English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

27 Απριλίου 2012

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Υλικά 
4 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλες μελιτζάνες
1 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι
αλάτι - πιπέρι - ξυλάκι κανέλα - μπαχάρι
ελαιόλαδο
1 κουτάκι ψιλοκομμένο ντοματάκι
2 κουταλιές πελτέ
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένου μαϊντανού

Για την μπεσαμέλ 
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι
4 αυγά
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 γεμάτες χούφτες γραβιέρα
λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβετε χοντρές φέτες ροδέλες, (μπορείτε αν θέλετε να τις τηγανίσετε, ή να τις στρώσετε σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και με πινέλο να τις περάσετε μπρος πίσω με λάδι και να τις ψήσετε στο φούρνο μέχρι να μαραθούν).
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε επίσης σε ροδέλες και τις τηγανίζετε.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζετε τον κιμά, ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και ψιλοκόβετε ένα κρεμμύδι, αφήστε το να μαραθεί καλά, ρίχνετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίξτε ένα τενεκεδάκι ψιλοκομμένο ντοματάκι και 3 κουταλιές πελτέ. Ρίξτε νερό μπόλικο για να ψηθεί ο κιμάς καλά, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, κανέλα, μπαχάρι και μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ετοιμάζετε την μπεσαμέλ, ρίχνετε 3 κουταλιές βούτυρο να λιώσει. Στη συνέχεια ρίξτε στο λιωμένο βούτυρο (εφόσον την έχετε κατεβάσει την κατσαρόλα από το μάτι τις κουζίνας) 4 γεμάτες κουταλιές τις σούπας αλεύρι ανακατέψτε καλά θα σας γίνει μια μπάλα, μην το φοβηθείτε, παίρνετε και σπάστε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας παρά πολύ καλά και πολύ γρήγορα (να μην σας κόψουν τα αυγά δηλαδή και να μην ψηθεί το άσπράδι), ρίξτε και το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια.
Τώρα ξαναβάζετε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας συνέχεια ρίξτε αλάτι και μπόλικη γραβιέρα. Ανακατεύετε ωσότου πήξει η κρέμα.
Σε ένα ταψί στρώνετε πατάτες μελιτζάνες και πάλι πατάτες, απο πάνω τον κιμά και από πάνω την μπεσαμέλ.
Το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς ωσότου ψηθεί καλά η κρέμα μπεσαμέλ.
5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ρίξτε πάνω στην επιφάνεια του ταψιού τριμμένο κεφαλοτύρι να λιώσει και να ξεροψηθεί.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...