English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17 Απριλίου 2012

Τυρομανιταροαστρακόπιτα by Act

Η 15η δική μου ερασιτεχνική γευστική πρόταση, είναι η "Τυρομανιταροαστρακόπιτα".
Την εμπνεύστηκα απο τυχαία γεγονότα στην κουζίνα, διότι είχα αγοράσει 1.5 κιλό τυρί φέτα (ήταν προσφορά) σκόπευα να κάνω τυρόπιτα. Όμως έπρεπε ν'αγοράσω κι άλλα υλικά και αποφάσισα να κάνω δοκιμή με ότι είχα στο ντουλάπι. Αντί για σιμιγδάλι (που δεν είχα), έβαλα αστράκι-ζυμαρικό. Η πίτα έγινε πεντανόστιμη! (και τούρμπο στο πάχος διότι έτσι μ'αρέσουν οι πίτες)
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1.5 κιλό τυρί φέτα
800γρ μανιτάρια φιλεταρισμένα (κονσέρβα)
200γρ αστράκι-ζυμαρικό
ελαιόλαδο (για το λάδωμα των φύλλων)
1 αυγό
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση
Βράζουμε το αστράκι με τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και την ρίγανη, για 10 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και μέσα τους (όσο ακόμα είναι ζεστά), θρυψαλίζουμε με τα χέρια μας την φέτα κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα καλό μείγμα.
Στον πάτο του ταψιού μας βάζουμε μια διπλή στρώση λαδόκολλας (θα προστατεύσει την πίτα να μην καεί απο την πολύ ώρα ψησίματος που θα πούμε παρακάτω), λαδώνουμε την λαδόκολλα, στρώνουμε φύλλα, λαδώνουμε, ξαναστρώνουμε φύλλα, λαδώνουμε και βάζουμε μια καλή στρώση απο το μείγμα.
Στρώνουμε απο πάνω φύλλα, λαδώνουμε, ξαναστρώνουμε φύλλα, λαδώνουμε και βάζουμε μια δεύτερη στρώση με το μίγμα που απέμεινε.
Στρώνουμε ξανά φύλλα, λαδώνουμε, ξαναστρώνουμε φύλλα και απο πάνω αλείφουμε το γάλα με το αυγό και λίγο λάδι, αφού πρώτα τα αναδεύσουμε σε μπολ.
Χαράσουμε την πίτα σε κομμάτια και κουνάμε το ταψί να απλωθεί το αυγολαδόγαλο σε όλες τις σχισμές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200βαθμούς για 60 λεπτά (σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο το ταψί για να μην καεί η επιφάνεια της πίτας)
Όταν περάσουν τα 60 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200βαθμούς για ακόμα 30 λεπτά.
Έτοιμη η "Τυρομανιταροαστρακόπιτα"!
(Μη φοβηθείτε την ένταση της θερμοκρασίας και την πολύ ώρα ψησίματος, διότι η πίτα έχει πολλές στρώσεις φύλλων και διπλή στρώση γέμισης και χρειάζεται καλό και δυνατό ψήσιμο. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε το μισό μείγμα και τα μισά φύλλα, άρα και μισό χρόνο ψησίματος στους 180βαθμούς)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...