English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

29 Απριλίου 2012

Κόκκινες σουπιές με βυζιά ρυζιού by Act

Η 17η δική μου ερασιτεχνική γευστική πρόταση, είναι οι "Κόκκινες σουπιές με βυζιά ρυζιού". Την συνταγή αυτή την εμπνεύστηκα στιγμιαία, με απλά υλικά και με γεύση που τελικά απογείωσε τα πιάτα!
Υλικά
Για τις κόκκινες σουπιές
1 κιλό σουπιές (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
700γρ μανιτάρια φιλεταρισμένα (κονσέρβα)
1 κιλό ντοματοχυμό
4 κόκκινα κρεμμύδια
8 σκελίδες σκόρδου
1/2 κρασοπότηρο μαυροδάφνη
1 1/2 (ενάμιση) φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για τα βυζιά ρυζιού
3 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι για (για σπυρωτό ρυζότο)
1/2 κουταλιά σούπας αλάτι
6 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό απ'τις βρασμένες σουπιές (βλ. εκτέλεση)
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι άδειο καθαρό, (για το σχήμα του βυζιού)

Εκτέλεση
Για τις κόκκινες σουπιές
Πλένουμε-καθαρίζουμε-τεμαχίζουμε σε χοντρά/φαρδιά κομμάτια τις σουπιές και τις αφήνουμε να στραγγίζουν.
Καθαρίζουμε-κόβουμε στα 4 τα κρεμμύδια.
Καθαρίζουμε-κόβουμε στα 2 τις σκελίδες σκόρδου.
Ξεπλένουμε τα μανιτάρια και τ'αφήνουμε να στραγγίζουν.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε πρώτα τις σουπιές να σοταριστούν για 2-3 λεπτά (ανακατεύοντας μην κολλήσουν), κι ύστερα τα μανιτάρια, κρεμμύδια, σκόρδα, να τσιγαριστούν όλα μαζί για άλλα 4-5 λεπτά (πάλι ανακατεύοντας μην κολλήσουν). Έπειτα προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ της.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε στο βραστήρα ή σε κατσαρολάκι, 8 φλιτζάνια τσαγιού νερό και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ της μαυροδάφνης. Βάζουμε και τα: ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε καλά, καπακώνουμε κι αφήνουμε να βράσει το φαγητό σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Όταν περάσει το 10λεπτο, αδειάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα 6 φλιτζάνια απο το ζωμό του βρασμένου φαγητού, και προσθέτουμε στο φαγητό τον ντοματοχυμό. Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
Για τα βυζιά ρυζιού
Στην κατσαρόλα όπου αδειάσαμε πριν τα 6 φλιτζάνια απ'το ζωμό του βρασμένου φαγητού, προσθέτουμε ακόμα 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό και αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι για 10 λεπτά βράσιμο. Έπειτα σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κι αφήνουμε το ρύζι να "ξεκουραστεί".
Σερβίρισμα
Στο πιάτο μας όταν θα σερβίρουμε, χρησιμοποιούμε το άδειο καθαρό φλιτζάνι για να κάνουμε το σχήμα του βυζιού. Γεμίζουμε δηλαδή (απο 2 φορές για κάθε πιάτο) το φλιτζάνι με ρύζι, πατώντας το με ένα κουτάλι να πιεστεί μέσα στο φλιτζάνι, το αναποδογυρίζουμε προσεχτικά στο πιάτο και το περιχύνουμε με λίγη απο τη σάλτσα των κόκκινων σουπιών. Στο υπόλοιπο του πιάτου βάζουμε μια γερή δόση απ'το φαγητό κι έτοιμες οι "Κόκκινες σουπιές με βυζιά ρυζιού"!
(Σας προτείνω να εφαρμόσετε τη συνταγή χωρίς παραλλαγές και με όλα τα αναγραφόμενα υλικά, διότι το αποτέλεσμα ήταν πραγματική γευστική απογείωση)


Την συνταγή την αφιερώνω στην αγαπημένη μας τρελοσαλονικιά, Πόπη! ;-) https://twitter.com/#!/tsapanidou
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...