Υλικά
500γρ χωριάτικα φύλλα (6 φύλλα)
1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
1 κιλό φρέσκα χόρτα
1 ολόκληρο μαρούλι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 κουταλιά σούπας τριμμένο ξερό βασιλικό (ή και φρέσκο)
1 κουταλιά σούπας (κοφτή) αλάτι
1 κύβο ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 φλιτζανάκι του καφέ, σιμιγδάλι
1 αυγό
πιπέρι
τριμμένη φέτα (όση θέλουμε και προαιρετικά) εγώ έβαλα περίπου 1/4.
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας (το κατεψυγμένο σπανάκι είναι ήδη έτοιμο).
Πρώτα κάνουμε μια βράση τα χόρτα και μετά τα βράζουμε όλα μαζί (εκτός απο το μαϊντανό, τον άνηθο, το μαρούλι, το αυγό, τη φέτα, το λάδι και το σιμιγδάλι) με 2 φλυτζάνια νερό για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά και με καπακωμένη κατσαρόλα.
Έπειτα ρίχνουμε το βρασμένο μείγμα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και να κρυώσει λίγο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το μαρούλι, το αυγό τη φέτα, το λάδι και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά κι έτοιμη η γέμιση. Λαδώνουμε τον πάτο ενός μεγάλου ταψιού και στρώνουμε τα 2 πρώτα φύλλα.
Βάζουμε τη μισή γέμιση, καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και καπακώνουμε με τα 2 τελευταία φύλλα που μας έμειναν.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 60 λεπτά στους 180-190 βαθμούς.
Έτοιμη η "Σαλονικιά Χορτόπιτα by Act"!
(αν θέλετε μπορείτε να βράσετε τον μαϊντανό και τον άνηθο για να μην είναι σκληρά τα κοτσάνια τους, ή να τα χτυπήσετε ωμά στο μπλέντερ με λίγο λάδι και νερό να γίνουν πολτός)