English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15 Ιουνίου 2012

Τσαχπίνα Κοτόπιτα by Act

Η 26η δική μου ερασιτεχνική γευστική πρόταση, είναι η "Τσαχπίνα Κοτόπιτα by Act". Πριν ψωνίσω τα υλικά της, έριξα μια ματιά σε σχετικές συνταγές του Γευσιλόγιου, όμως καμιά κοτόπιτα δεν είχε αυτό το "κάτι" που ήθελα. Έτσι λοιπόν έβαλα ξανά την φαντασία μου να δουλέψει και το πάθος μου να ξεχειλίσει και κατέληξα σε μερικές τσαχπινο-ιδέες που θα σας τις αναλύσω στην εκτέλεση.
Υλικά
500γρ χωριάτικα φύλλα (6 κατεψυγμένα φύλλα)
1 κότα
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ
ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού
500γρ μανιτάρια φιλεταρισμένα (κονσέρβα)
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
4 πράσινες μακρουλές πιπεριές (χοντροκομμένες)
2 κόκκινες μακρουλές πιπεριές (χοντροκομμένες)
1/4 κατσικίσια φέτα (τριμμένη)
1/4 γκούντα (τριμμένη)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ (χωρίς να το αραιώσετε)
1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό (ξηρό ή φρέσκο)
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
2 κύβους ζωμό κότας
λίγο αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Η 1η τσαχπινιά: Μην βράσετε το κοτόπουλο, αλλά κάντε το ψητό! (μπορείτε να πάρετε κι έτοιμο σουβλιστό στα κάρβουνα απο κάποια ταβέρνα, όπως έκανα κι εγώ).
Κομματιάζουμε και ξεψαχνίζουμε το ψημένο κοτόπουλο, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Η 2η τσαχπινιά: Το ρύζι! (και μάλιστα σε συνδυασμό με το κάρυ) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 10 φλιτζάνια νερό με τα: μανιτάρια, ρύζι, κύβους, αλάτι, πιπέρι, κάρυ, βασιλικό, ξύσμα λεμονιού και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Έπειτα σουρώνουμε τυχόν ζουμί που περίσσεψε και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πιπεριές και το κρεμμύδι να μαραθούν καλά. Στραγγίζουμε απο το λάδι και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μπολ.
Τώρα προσθέτουμε στο μπολ τα: φέτα, σιμιγδάλι και χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε πολύ καλά κι έτοιμη η γέμιση.
Λαδώνουμε τον πάτο ενός μεγάλου ταψιού, στρώνουμε τα 2 πρώτα φύλλα και τώρα εφαρμόζουμε την 3η τσαχπινιά: πασπαλίστε τα φύλλα με την μισή γκούντα και στρώστε απο πάνω ένα ακόμα φύλλο!
Έπειτα στρώστε την γέμιση, καπακώστε με 2 ακόμα φύλλα, πασπαλίστε τα με την υπόλοιπη γκούντα και στρώστε απο πάνω το τελευταίο φύλλο (6 φύλλα χρησιμοποιήσαμε).
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια κι εφαρμόστε την 4η τσαχπινιά: ραντίστε την πίτα με το γάλα!
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά στους 180-190 βαθμούς κι έτοιμη η "Τσαχπίνα Κοτόπιτα by Act"!
(Μην λαδώσετε μεταξύ τους τα φύλλα, διότι η γκούντα που βάλαμε ανάμεσα στα φύλλα θα βγάλει το δικό της λάδι μόλις λιώσει στο ψήσιμο)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts