English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

6 Δεκεμβρίου 2012

Ορεκτικά για το γιορτινό τραπέζι

Σαλάτα με καβούρι, αβοκάντο και μήλα
* 1 κιλό καβουροδαγκάνες
* 1 ώριμο αβοκάντο
* 1 ξινόμηλο
* 3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
* 2 κουταλιές του γλυκού χορσράντις
* 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
* ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
* 1-2 κουταλιές της σούπας ροζ πιπέρι
* ελαιόλαδο
* ξίδι (κατά προτίμηση από σέρι)
* αλάτι
* φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίξτε τις καβουροδαγκάνες σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράστε τις για 10 λεπτά. Στραγγίστε τις, σπάστε τις με το ειδικό εργαλείο ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και βγάλτε την καβουρόψιχα.

Για τη βινεγκρέτ:
Ανακατέψτε 5 κουταλιές ελαιόλαδο με 3 κουταλιές ξίδι και λίγο αλάτι. Καθαρίστε το αβοκάντο και το μήλο από φλούδες και κουκούτσια και κόψτε τα σε μικρούς κύβους. Ραντίστε τα με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Ψιλοκόψτε την καβουρόψιχα και βάλτε τη σε ένα μπολ, προσθέστε το ψιλοκομμένο μήλο και αβοκάντο, τη μαγιονέζα, το χορσράντις, το μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε. Πασπαλίστε με ροζ πιπέρι και περιχύστε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ.

Σούπα με κάστανα και πορτσίνι
* 500 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
* 25 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι
* 1 ξερό κρεμμύδι
* 1 πράσο
* 1 κλωναράκι σέλερι
* 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
* 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
* ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
* αλάτι
* πιπέρι
* κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1 φλιτζάνι νερό για 2 ώρες τουλάχιστον. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερι. Βάλτε τα με τη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα για 2-3 λεπτά. Στραγγίστε τα αποξηραμένα μανιτάρια και ψιλοκόψτε τα. Περάστε το νερό που μουσκέψανε τα μανιτάρια από ένα λεπτό σουρωτήρι. Ρίξτε το στην κατσαρόλα μαζί με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, προσθέστε τα κάστανα και το ζωμό κοτόπουλου. Αλατοπιπερώστε και βράστε τη σούπα για 20 λεπτά. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος στη σούπα, αφήστε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιήστε τα υλικά με τη ράβδο του μουλτιπράκτικ ή στο μπλέντερ. Μοιράστε τη σούπα στα πιάτα και γαρνίρετε με τη φρέσκια ρίγανη.

Φωλιές λαχανικών με γαρίδες και μαγιονέζα με σαφράν
* 500 γρ. γαρίδες Νο 3
* 2 καρότα
* 2 κλωναράκια σέλερι
* 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
* 1 φακελάκι (1/4 του γραμμαρίου) σαφράν σε σκόνη
* 6 σκελίδες σκόρδο
* 2 σφηνάκια ούζο
* ελαιόλαδο
* αλάτι
* πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε τις σκελίδες του σκόρδου με τις φλούδες σε μία μικρή κατσαρόλα, σκεπάστε τις με κρύο νερό και βράστε τις για 2-3 λεπτά. Στραγγίστε τις και ξαναβάλτε τις με κρύο νερό να βράσουν για άλλα 2-3 λεπτά. Επαναλάβετε ακόμη μία φορά. Μετά το τρίτο βράσιμο, βγάλτε τις φλούδες και βάλτε τις βρασμένες σκελίδες στο μπλέντερ με τη μαγιονέζα, το σαφράν, 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Πολτοποιήστε το μείγμα και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Κόψτε σε πολύ λεπτές λωρίδες τα καρότα και το σέλερι. Βουτήξτε τα για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει, στραγγίστε τα και τυλίξτε τα σε φωλιές. Καθαρίστε τις γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφος και αφαιρέστε με το μαχαιράκι το έντερο από το σώμα τους. Σοτάρετε τις γαρίδες σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, σβήστε με το ούζο και κατεβάστε από τη φωτιά. Βάλτε τις φωλιές των λαχανικών στο πιάτο και ραντίστε τις με ελαιόλαδο. Βάλτε λίγη από τησ μαγιονέζα με σαφράν σε κάθε φωλιά λαχανικών και τέλος μοιράστε τις γαρίδες.

Πατάτες με κρέμα και αντσούγιες από τη Σουηδία
* 4 μεγάλες πατάτες
* 2 ξερά κρεμμύδια
* 4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
* 4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
* 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
* 8 φιλετάκια αντσούγιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στραγγίστε τις αντσούγιες, ψιλοκόψτε τις τέσσερις και τις υπόλοιπες τέσσερις κόψτε τις στη μέση. Κόψτε σε λεπτές φέτες (σαν τσιπς) τις πατάτες. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με 2 κουταλιές μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλείψτε με την υπόλοιπη μαργαρίνη 8 ατομικά πυρίμαχα σκεύη, απλώστε μία σειρά από πατάτες, μοιράστε επάνω στις πατάτες τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τις ψιλοκομμένες αντσούγιες. Σκεπάστε με τις υπόλοιπες πατάτες, πασπαλίστε με παρμεζάνα και βάλτε από ένα φιλετάκι αντσούγιας σε κάθε σκεύος. Περιχύστε με κρέμα γάλακτος, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 200oC για 40'. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε άλλα 10', σερβίρετε.

Ψητό καμαμπέρ με πέστο λιαστής ντομάτας
* 1 συσκευασία καμαμπέρ (περίπου 150 γρ.)
* 6 λιαστές ντομάτες σε λάδι
* 10 πράσινες ελιές
* 1 σκελίδα σκόρδο
* ½ φλιτζάνι ξεφλουδισμένη αμυγδαλόψιχα
* 2 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
* 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
* λίγη φρέσκια μαντζουράνα ή θυμάρι
* αλάτι
* κρακεράκια ή κριτσίνια για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάλτε το περιτύλιγμα από το καμαμπέρ και βάλτε το τυρί σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Χαράξτε την επιφάνειά του με το μαχαίρι και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 20 λεπτά. Οσο ψήνεται το καμαμπέρ, ετοιμάστε το πέστο με τις λιαστές ντομάτες. Στραγγίστε τις λιαστές ντομάτες και κόψτε τις σε μικρά κομμάτια. Βγάλτε τα κουκούτσια από τις ελιές. Βάλτε στον πολυκόφτη τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, τα αμύγδαλα, το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, τα φρέσκα μυρωδικά και λίγο αλάτι. Πολτοποιήστε το μείγμα. Οταν ψηθεί το καμαμπέρ, βγάλτε το από το φούρνο και με το μαχαίρι, προσεκτικά, σπάστε την κρούστα που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια. Σερβίρετέ το με το πέστο και τα κρακεράκια.

Μαριναρισμένος σολομός με τσίπουρο και άνηθο
* 500 γρ. φιλέτο σολομού χωρίς κόκαλα με το δέρμα του
* 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
* 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
* 1/4 φλιτζανιού τσίπουρο
* 2 κουταλιές της σούπας χοντροαλεσμένους κόκκους πιπεριού
* 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένους σπόρους γλυκάνισου
* 1/3 φλιτζανιού χοντρό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίξτε ένα φύλλο διαφανούς μεμβράνης για τρόφιμα και ακουμπήστε το σολομό με το δέρμα του προς τα κάτω. Ραντίστε την επάνω πλευρά με το τσίπουρο, πασπαλίστε με το πιπέρι, τους σπόρους γλυκάνισου, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μισή ποσότητα άνηθου. Τυλίξτε το σολομό με τη μεμβράνη και βάλτε τον σε ένα μικρό ταψί στο ψυγείο. Αφήστε τον για 2 ημέρες, και ενδιάμεσα γυρίστε τον 2-3 φορές (χωρίς να ξετυλίξετε τη μεμβράνη). Υστερα από 2 ημέρες, βγάλτε τη μεβράνη και ξεπλύνετε το φιλέτο με κρύο νερό. Σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας, ακουμπήστε τον σε ένα καθαρό σκεύος με το δέρμα προς τα κάτω και πασπαλίστε την επιφάνεια με τον υπόλοιπο άνηθο και λίγο χοντρό αλάτι. Διατηρήστε το σολομό στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Για να τον σερβίρετε, κόψτε λεπτές φέτες από το φιλέτο (χωρίς το δέρμα) και συνοδέψτε με μαύρο πολύσπορο ψωμί, με γιαούρτι ή sour cream, μουστάρδα, σαλάτα με αγγούρι και ραπανάκια.

Αγρια μανιτάρια με κρέμα και μυρωδικά σε θήκες ψωμιού
* 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (ανάμεικτα μορχέλες και κανθαρέλες)
* 250 γρ. φρέσκα στρογγυλά μανιτάρια
* 1 ξερό κρεμμύδι
* 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
* 2 σφηνάκια μπράντι
* ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
* ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
* λίγο φρέσκο θυμάρι
* 5 κουτ. της σούπας βούτυρο
* αλάτι
* πιπέρι
* 1 μεγάλο καρβέλι ψωμί (κατά προτίμηση ζυμωτό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό για 2 ώρες τουλάχιστον. Στραγγίστε τα και κρατήστε τη μισή ποσότητα από το νερό που μούσκεψαν για το μαγείρεμα. Καθαρίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες τα φρέσκα μανιτάρια και κόψτε σε μικρότερα κομμάτια τα ξερά μανιτάρια που έχετε ήδη μουσκέψει. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα μανιτάρια σε 2 κουταλιές βούτυρο σε δυνατή φωτιά, προσθέστε τα κομμένα ξερά μανιτάρια, αφήστε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά και σβήστε με το μπράντι. Προσθέστε το νερό που κρατήσατε, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και βράστε τα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι σχεδόν να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη μισή ποσότητα παρμεζάνας και ανακατέψτε. Κόψτε 8 κύβους από το καρβέλι του ψωμιού και σκάψτε τους εσωτερικά για να δημιουργήσετε μία θήκη. Λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο και αλείψτε τους κύβους του ψωμιού. Μοιράστε το μείγμα των μανιταριών με την κρέμα στις θήκες ψωμιού, πασπαλίστε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και σερβίρετε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...