English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

4 Οκτωβρίου 2013

Πολίτικη Κουζίνα: 3 συνταγές για πίτες



Πίτα με τραχανά και μελιτζάνες

Υλικά
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 κιλά μελιτζάνες
1 κούπα γλυκός τραχανάς
2 ή 3 αυγά
11 φύλλα χοντρά
έτοιμα
αλάτι
πιπέρι
κανέλα
βούτυρο

Εκτέλεση
Σοτάρετε με λάδι 3 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Παίρνετε 2 κιλά μελιτζάνες, τις καθαρίζετε και τις περνάτε από τον τρίφτη. Κατόπιν τις προσθέτετε στα κρεμμύδια μαζί με αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγη κανέλα. Μόλις σοταριστούν, προσθέτετε νερό και 1 κούπα γλυκό τραχανά. Αφού βράσετε το μίγμα, το κατεβάζετε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει προσθέτετε 2 ή 3 αυγά χτυπημένα κι ανακατεύετε καλά. Σε ταψί βουτυρωμένο στρώνετε 3 φύλλα, βουτυρωμένα. Από πάνω βάζετε μια στρώση από το μίγμα και σκεπάζετε με 2 φύλλα. Ξαναβάζετε πάνω από αυτά άλλη μια στρώση από το μίγμα και τη σκεπάζετε με άλλα δυο φύλλα, επάνω στα οποία στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Δηλαδή συνολικά έχουμε 3 στρώσεις το μίγμα. Κατόπιν σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, τα οποία αλείφετε με βούτυρο (όλα τα φύλλα πρέπει να είναι βουτυρωμένα). Ψήνετε τη μελιτζανόπιτα σε μέτριο φούρνο.


Πίτα - Μπουρέκι με πατάτες, κολοκύθια και μυζήθρα
Υλικά

Για το φύλλο:

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 (περίπου) ποτήρι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 1/2 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο
1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό μυζήθρα
200 γραμμ. τυρί κασέρι τριμμένο
1 (περίπου) φλιτζάνι
λάδι
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά
4 κουταλιές βούτυρο
σουσάμι για το πασπάλισμα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το φύλλο: ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο μέτρια φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Απλώνουμε μετά σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Ρίχνουμε πάνω στην κάθε στρώση λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο δυόσμο, λίγο αλεύρι και λίγο κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το βούτυρο και ρίχνουμε αυτό το μίγμα από πάνω. Περιχύνουμε το μπουρέκι με το λάδι. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Χαράζουμε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε για 1 - 1 1/4 ώρα σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C.

Αρωματική και τραγανή χορτόπιτα

Υλικά

Για τη γέμιση:

1 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό σέσκουλα
1 πράσο
1 ματσάκι σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
2 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
1/2 κιλό λάδι
αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό , 1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι λάδι
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα χορταρικά. Τσιγαρίζουμε το λάδι με το σκόρδο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τις ντομάτες τις οποίες τις προσθέτουμε αφού έχουν μαραθεί τα χορταρικά. Ετοιμάζουμε το φύλλο στρώνουμε το ένα στον πάτο του ταψιού, ρίχνουμε την γέμιση και τελειώνουμε με το άλλο φύλλο. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει, περίπου 1 ώρα.

http://www.missbloom.gr/gourmet/pites-kai-tartes/1968/articles/politiki-koyzina--treis-syntages-gia-pit/article.aspx
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts