English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18 Νοεμβρίου 2011

Λίντζερτορτε

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Φουντούκια
1 φλιτζ. Μαρμελάδα Φραμπουάζ ή Φράουλα
300γρ. Αλεύρι
200γρ. Ζάχαρη
1 Αυγό
200γρ. μαλακό ανάλατο Βούτυρο
1 κουτ. σούπας Κακάο
1 κουτ. γλυκού τριμμένο Γαρίφαλο
2 κουτ. σούπας Κανέλλα
2 κουτ. σούπας Τσίπουρο ή Κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε τα φουντούκια στο μπλεντεράκι.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα φουντούκια, το κακάο, το γαρύφαλο, το χυμό λεμόνι, την κανέλλα και το ποτό (τσίπουρο ή κονιάκ).
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αυγό ολόκληρο χωρίς να το χτυπήσουμε και το βούτυρο, το οποίο έχουμε βγάλει από το ψυγείο να μαλακώσει.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη, της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης, με χοντρό πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι η διάμετρός της να φτάσει περίπου τα 30 εκατοστά.
Βουτυρώνουμε καλά την ταρτιέρα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, τη στρώνουμε καλά πιέζοντας με τις παλάμες και τα ακροδάχτυλα μας. Ανασηκώνουμε τη ζύμη στα πλαϊνά της φόρμας σε ύψος 1-1 ½ εκατοστό.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα, επάνω στην απλωμένη ζύμη.
Ανοίγουμε με τον πλάστη την υπόλοιπη ζύμη και την κόβουμε σε λωρίδες των 2,5 εκατοστών. Χρησιμοποιούμε τις λωρίδες για να στολίσουμε το γλυκό τοποθετώντας τις σε παράλληλες και κάθετες γραμμές (όπως στην πάστα φλώρα).
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε με ένα πινέλο τις λωρίδες και περιμετρικά τη ζύμη που προεξέχει στην ταρτιέρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 1 ώρα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...