English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18 Νοεμβρίου 2011

Τυρόπιτα Βλάχικη

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250γρ βούτυρο κατσικίσιο (ή φυτικό)
2 κουταλιές σούπας λάδι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι ξερή μπυρομαγιά (προαιρετικά)
2 ½ κούπες χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:
400γρ τυρί φέτα
½ kg γιαούρτη στραγγιστό
4 αυγά
2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα ¾ του αλευριού, το υπόλοιπο θα χρειαστεί για να αλευρώνουμε τη ζύμη.
Ανοίγουμε στη μέση του αλευριού μια γουβίτσα και βάζουμε μέσα το λάδι, το αλάτι και την μπυρομαγιά. Ρίχνουμε λίγο- λίγο το χλιαρό νερό ενώ με το χέρι έχουμε αρχίσει να ζυμώνουμε τα υλικά. Συνεχίζουμε με τον τρόπο αυτό μέχρι να φτιάξετε τη ζύμη λεία και απαλή, σε μια μπάλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, βάζουμε τη μισή σε αλευρωμένο σκεύος και τη σκεπάζουμε. Την υπόλοιπη ζύμη την χωρίζουμε σε 8 -10 μπαλάκια.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και αρχίζουμε να απλώνουμε σε φυλλαράκια της μιας πιθαμής τα μπαλάκια, αλευρώνοντάς τα συχνά. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο ως ότου μισολιώσει. Αλείφουμε με το μισολιωμένο βούτυρο το κάθε φυλλαράκι της ζύμης και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, πιέζοντας ελαφρά για να απορροφηθεί το βούτυρο.
Στο τελευταίο φυλλαράκι δεν βάζουμε βούτυρο, μόνο λίγο αλεύρι. Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φυλλαράκια σε ένα μεγάλο φύλλο στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε και το οποίο βουτυρώνουμε. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί και φροντίζουμε οι άκρες να είναι ανασηκωμένες.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε σε αυτά το τυρί τριμμένο, τη γιαούρτη, το σιμιγδάλι και ελάχιστο αλάτι (το τυρί είναι συνήθως αρκετά αλμυρό).
Στο στρωμένο φύλλο, του ταψιού βάζουμε τη γέμιση. Ραντίζουμε τη γέμιση με δύο - τρεις κουταλιές βούτυρο.
Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε το πρώτο φύλλο, φτιάχνουμε και το επάνω με την υπόλοιπη ζύμη. Το επάνω φύλλο το απλώνουμε πιο μεγάλο από το κάτω.
Απλώνουμε με σούρες το φύλλο πάνω από τη γέμιση. Διπλώνουμε τις άκρες γυρίζοντάς τις προς τα μέσα και την περιχύνουμε, σε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να πιάσει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
Όταν τη βγάλουμε από τον φούρνο, τη σκεπάζουμε (με μία πετσέτα ή με μια κόλλα) για να διατηρηθεί μαλακή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...