English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9 Ιανουαρίου 2012

Ψωμί με λιαστή ντομάτα κι ελιές

Υλικά:
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμμ. μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
200 ml νερό
150 ml γάλα
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
μαύρο πιπέρι
80 γραμμ. λιαστή ντομάτα
80 γραμμ. μαύρες ελιές (χωρίς τα κουκούτσια)

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά, ομογενοποιούμε και ρίχνουμε το μίγμα στη λακκούβα που έχουμε κάνει στο κέντρο του αλευριού. Προσθέτουμε το αλάτι λιωμένο κι αυτό σε χλιαρό νερό και 5 κουταλιές της σούπας λάδι. Ζυμώνουμε τη ζύμη, πρώτα με την κουτάλα, ύστερα με το μίξερ ώσπου να πάρουμε μια ελαστική, αστραφτερή ζύμη. Εάν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε έως και 150 ml νεράκι. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Ώσπου να γίνει η ζύμη έχουμε χρόνο να κόψουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες και να αλευρώσουμε τη φόρμα του κέικ στην οποία θα ψηθεί το ψωμί.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την δουλεύουμε με τα χέρια στον πάγκο χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι. Τραβάμε τις άκρες της έτσι ώστε να πάρει ένα περίπου στρογγυλό σχήμα (όπως μια πίτσα). Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις ελιές μαζί με τη ρίγανη και το πιπέρι. Διπλώνουμε τη ζύμη και τη δουλεύουμε καλά έτσι ώστε οι ντομάτες και οι ελιές να πάνε παντού.
Πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι (περίπου 60 εκ.) και το τοποθετούμε στην αλευρωμένη φόρμα. Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνο ένα αλουμινένιο κουτάκι με νερό διότι το καλό ψωμί πάντα θέλει ατμό στο ψήσιμο. Αλείφουμε το ψωμί με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε για 50 λεπτά.
(Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το ραντίζουμε με 2 κουταλάκια του γλυκού κρύο νερό. Το αφήνουμε για 5 λεπτά στη φόρμα, έπειτα το αναποδογυρίζουμε στη σχάρα και κάνουμε μια στάλα υπομονή μέχρι να κρυώσει)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...