English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

27 Ιουλίου 2012

Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό

Υλικά (για περίπου 6 κομμάτια)
20 φύλλα κρούστας για γλυκά
4 κρόκοι αυγών
3 φλ. γάλα
5 κουτ. σουπας κορν φλάουρ
3 κουτ. σουπας ζάχαρη
λίγη εσάνς βανίλιας
230 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

για το σιρόπι
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. νερό
2 κουτ. σουπας χυμός λεμονιού
κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών μέχρι να ασπρίσουν. Σ' ένα κατσαρολάκι ανακατεύετε πέντε κουταλιές της σούπας γάλα με το κορν φλάουρ μέχρι να γίνουν αλοιφή και κατόπιν προσθέτετε τους χτυπημένους κρόκους και ξανανακατεύετε καλά. Ρίχνετε λίγο ακόμη γάλα και χτυπάτε μέχρι να αποκτήσετε μια παχύρρευστη κρέμα.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να βράσουν και κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε το καυτό γάλα στο μείγμα των κρόκων ενω ανακατεύετε συνεχώς. Ξαναβάζετε το νέο μείγμα στη φωτιά και δένετε (ανακατεύετε συνεχώς) της κρέμα. Αποσύρετε πάλι, προσθέτετε τη βανίλια και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμους. Αλείφετε ένα ταψί με βούτυρο και στρώνετε τα μισά φύλλα (βουτυρώνοντας ενδιάμεσα με πινέλο). Απλώνετε την κρέμα που ετοιμάσατε. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσά τους.
Για να ετοιμάσετε το σιρόπι διαλύετε τη ζάχαρη στο νερό και το δένετε σε μέτρια φωτιά (8 λεπτά περίπου). Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το χυμό λεμονιού. Αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε την κανέλα.
Χαράζετε την επιφάνεια της πίτας με καλό μαχαίρι σε φαρδιές λωρίδες. Ψήνετε το γλυκό για 40' - 45', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζετε από το φούρνο και το περιχύνετε, καυτό όπως είναι, με το κρύο σιρόπι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...