English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

28 Σεπτεμβρίου 2012

Τυροπλεξούδα

Υλικά για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κ.σ χλιαρό γάλα
2 κ.σ βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 15 γρ. φρέσκια μαγιά
Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Υλικά για τη γέμιση
1 αυγό
½ φλ. θρυμματισμένη φέτα
2/3 φλ. γραβιέρα τριμμένη
Πάπρικα, ρίγανη, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, πιπέρι

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη ξερή μαγιά στο χλιαρό γάλα, στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κ.σ αλεύρι.
Αφήνουμε το μίγμα σε θερμό μέρος 10 με 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με το αλάτι.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και το μίγμα της μαγιάς.
Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν απαλή ζύμη.
Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.
Την αφήνουμε σε θερμό μέρος για 1 με 2 ώρες να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο.
Αλείφουμε το φύλλο με τη μισή ποσότητα ενός χτυπημένου αυγού.
Συνεχίζουμε απλώνοντας πάνω τα υλικά της γέμισης.
Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, το κόβουμε στα δύο κατά μήκος και μετά ενώνουμε τα δύο μισά σε πλεξούδα.
Τοποθετούμε την πλεξούδα σε στρογγυλό μικρό ταψάκι που το έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Αλείφουμε με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...