English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17 Σεπτεμβρίου 2012

Κρεμμυδόσουπα Γκρατινέ

Υλικά (για 4 άτομα):
4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
50 γραμ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1.75 lt. νερό
3 κύβοι βοδινού
Φέτες μπαγκέτας (ψωμιού) κομμένες σε μέτριο πάχος και αρκετές ώστε να καλύψουν τα πυρέξ (για τα οποία θα σας πούμε πιο κάτω)
100 γραμ. τυριά χοντροκομμένα (διαλέξτε κάποια από αυτά που λιώνουν εύκολα και ωραία όπως π.χ. έμμενταλ, τσένταρ, κλπ. Οπωσδήποτε βάλτε τουλάχιστον 2 είδη)
Λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ελαφρό χρώμα ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι . Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε την ανάμιξη μέχρι το μίγμα των κρεμμυδιών να ροδίσει χωρίς όμως να καεί και να πάρει άσχημο χρώμα .
Σε ξεχωριστό σκεύος βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα σε αυτό τους κύβους. Τον ζωμό αυτό τον ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τα κρεμμύδια. Καπακώνουμε το σκεύος και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 30'.
Σε ατομικά βαθιά πυρεξάκια (γιουβετσάκια) βάζουμε λίγο από το τριμμένο τυρί στον πάτο και προσθέτουμε τη σούπα ως λίγο πάνω από τη μέση. Καλύπτουμε την επιφάνεια του πυρέξ με τις φέτες του ψωμιού σε μία στρώση. Προσθέτουμε σούπα ως λίγο κάτω από τα χείλη και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια. Τα περνάμε από το γκριλ μέχρι να ροδίσουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...