English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπουλο μπιριάνι (Ντουμπάι)

Υλικά 
για το κοτόπoυλο
1 κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10 κάψες κάρδαμο
1½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό κόλιανδρο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
2 κουταλιές μείγμα από τζίντζερ σε σκόνη και σκόρδο λιωμένο
0,25 γραμ. σαφράν διαλυμένο σε νερό
λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
1 κ.καφέ πράσινο τσίλι
φρέσκο τζίντζερ
Αλάτι
Ζάχαρη

για τη σάλτσα γιαουρτιού
100 γραμ.κρέμα γάλακτος
200 γραμ γιαούρτι στραγγιστό
1 κ. σ.κουρκουμά (κιτρινόριζα)
1 κουταλάκι του γλυκού ζωικό λίπος (γκι)
1 κ.σ κάρδαμο σκόνη

για το ρύζι
1 κιλό ρύζι μπασμάτι μουλιασμένο για 1 ώρα
1 κ.σ. πράσινο και μαύρο κάρδαμο
3,4,γαρύφαλλα
αλάτι

για το σερβίρισμα
λίγα πράσινα τσίλις
κάσιους
πάστα κάσιους
σαφράν
φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο: Σε σιγανή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι, προσθέτετε το κάρδαμο και αφήνετε μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτετε 2 κουταλάκια από το μείγμα τζίντζερ με σκόρδο, ρίχνετε το κοτόπουλο, αλάτι, τη κόκκινη πάπρικα, το κόλιανδρο, το γιαούρτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το γάλα, το σαφράν διαλυμένο σε νερό, μία κουταλιά κουρκουμά ανακατεμένο με άλλα μπαχάρια, μία κουταλιά της σούπας νερό, λίγα φυλλαράκια δυόσμου ολόκληρα, λίγο φρέσκο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες τζίντζερ, λίγο πράσινο τσίλι και δύο κοφτές κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με ασημόχαρτο να βράσει και όταν βράσει τη κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σάλτσα γιαουρτιού Σ ένα μπόλ βάζετε τη κρέμα γάλακτος ,προσθέτετε το γιαούρτι, και μείγμα κουρκουμά με ένα κουταλάκι γκί και μία κουταλιά κάρδαμο καθώς και μία κουταλιά από το νερό του ρυζιού που βράζει.. Ανακατεύετε μέχρι να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους .
Εκτέλεση για το ρύζι Βάζετε νερό σε άλλη κατσαρόλα να βράσει, προσθέτετε ένα κουταλάκι πράσινο και μαύρο κάρδαμο, λίγο γαρύφαλλο, λίγο αλάτι και το καλά μουλιασμένο ρύζι και το αφήνετε να βράσει για περίπου μία ώρα. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το σουρώνετε και το σερβίρετε σε μια βαθειά πιατέλλα.
Από πάνω βάζετε τη σάλτσα από το κοτόπουλο (που έχει γίνει πηχτή σαν κρέμα) και από πάνω στρώσεις κοτόπουλο – ρύζι – κοτόπουλο. Τελειώνετε με μία στρώση ρύζι και βάζετε από πάνω τη σάλτσα γιαουρτιού. Γαρνίρετε με φύλλα δυόσμου, τζίντζερ, κάσιους, πράσινα τσίλις, λίγο σαφράν και σκεπάζετε με ασημόχαρτο να ξεκουραστεί καλά και να μη φύγουν οι ατμοί.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...