English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

24 Νοεμβρίου 2011

Κέϊκ εσπρέσου, σοκολάτας με γλάσο καφέ

Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
6 Κουταλιές ανάλατη μαργαρίνη
3 αυγά
¾ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές κακάο
1 κουταλιά εσπρέσο καφέ άβραστο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ πρέζα αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φλιτζάνι μασκαρπόνε (μαλακό ιταλικό τυρί)
1 κουταλιά κονιάκ
1 κουταλιά εσπρέσο καφέ άβραστο

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
300 γρ. κουβερτούρα
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά καφέ εσπρέσο (ρόφημα)
1 κουταλιά κακάο σε σκόνη
κόκκους καφέ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Για το κέικ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Αλείφουμε με μαργαρίνη μια φόρμα για κέικ. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε για 3 λεπτά ακόμη. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τον εσπρέσο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αναμιγνείουμε τα στεγνά υλικά με το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίζεται στο κέντρο να βγει στεγνό. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.
Για τη γέμιση ανακατεύουμε καλά το μασκαρπόνε με το λικέρ και τον εσπρέσο. Χρησιμοποιώντας ένα πολύ καλό μαχαίρι κόβουμε το κέικ οριζόντια στα δύο. Βάζουμε το ένα κομμάτι σε μια πιατέλα και το αλοίφουμε με το μείγμα. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο κομμάτι.
Για το γλάσο βάζουμε την κουβερούρα, την κρέμα και το λικέρ σ' ένα μεταλικό μπολ το οποίο το έχουμε βάλει σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνουν όλα κρέμα. Με μια σπάτουλα στρώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και το αφήνουμε να σταθεί και να δέσει για ½ ώρα. Πασπαλίζουμε με κακάο και κόκκους καφέ πριν σερβίρουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...