English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

2 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικες φωλιές

Υλικά:
1 Κρόκος αυγού
1 κουταλάκι Γάλα
λίγο Αλάτι
6 Μήλα
600 γρ. Βούτυρο
125 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα Βερίκοκα
250 γρ. Σφολιάτα
90 γρ. Φλούδες Αμυγδάλου
2 κουτ. Μέλι
Σάλτσα Βερίκοκο:
250 γρ. Βερίκοκα
Μπράντι ή Χυμός λεμονιού
λίγη Ζάχαρη

Εκτέλεση
Απλώνετε τη σφολιάτα σε μακρόστενο σχήμα. Κόβετε σε 6 μικρότερα κομμάτια (15X7,5 εκ. το καθένα). Με την ειδική ροδέλα κόβετε τη σφολιάτα σε λωρίδες χωρίς να τις χωρίσετε. Τις αλείφετε με το μίγμα του αυγού (κρόκος, γάλα και αλάτι ανακατεμένα). Παίρνετε προσεκτικά το κάθε κομμάτι και το ακουμπάτε σε ατομικό φαρμάκι. Αφήνετε τις κομμένες λωρίδες να πέσουν, σκεπάζοντας έτσι τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας έχοντας σχήμα δαντέλας. Κάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα 5 κομμάτια σφολιάτας. Βάζετε τα 6 φαρμάκια στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρ- νο στους 180 βαθμούς και ψήνετε τις "φωλιές" για 10-15 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσουν και ξεφορμάρετε. Με κοφτερό μαχαιράκι βγάζετε τα κουκούτσια από τα μήλα (ή με το ειδικό εργαλείο) και κάνετε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο κέντρο τους. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί.
Ανακατεύετε τα βερίκοκα με το μέλι και τα μισά αμύγδαλα. Βάζετε στο άνοιγμα των μήλων και αφήνετε λίγο να προεξέχουν. Αλείφετε με βούτυρο και ψήνετε για 45 - 50 λεπτά, αλείφοντάς τα με βούτυρο κάθε 10 λεπτά.
Χτυπάτε στο μπλέντερ τα βερίκοκα με το μισό σιρόπι τους ή τον χυμό τους, προσθέτετε το μπράντι ή το λεμόνι και τη ζάχαρη για να γίνει μια σάλτσα. Μοιράζετε τη σάλτσα σε 6 ατομικά πιάτα και βάζετε στο κέντρο από μία "φωλιά". Ακουμπάτε από ένα ψημένο μήλο και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts