English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12 Δεκεμβρίου 2011

Αμυγδαλότουρτα με καραμέλα

Υλικά(Ατομα: 16)
1 κούπα μαλακό βούτυρο
1 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
2 κροκάδια
1 κούπα γάλα
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1 2/3 κούπας αμύγδαλα, ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
350 γρ. σαβουαγιάρ
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού

για την καραμέλα
1/4 κούπας νερό
1/2 κούπα γλυκόζη
1 κούπα ζάχαρη

Εκτέλεση
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, να πήξει και ν’ αφρατέψει.
Σε μια κατσαρολίτσα, ανακατέψτε το κορν φλάουρ με τα κροκάδια και 2-3 κουταλιές γάλα.
Βράστε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το ανακατεύοντας ζωηρά, μέσα στο μίγμα των κροκαδιών.
Βάλτε το μίγμα επάνω σε χαμηλή φωτιά ή καλύτερα σε μπεν μαρί και σιγοβράστε το, ώσπου να πήξει σε κρέμα.
Κολλήστε στην επιφάνεια της κρέμας ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα κι αφήστε τη να κρυώσει.
Ανακατέψτε την απαλά με το μίγμα του χτυπημένου βουτύρου, προσέχοντας να μην κόψει.
Ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά τ’ αμύγδαλα και το ξύσμα.
Στρώστε τα μισά σαβουαγιάρ σε μια πιατέλα, ραντίστε τα με το μισό χυμό πορτοκαλιού κι απλώστε επάνω τη μισή κρέμα.
Στρώστε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ, ραντίστε τα με τον υπόλοιπο χυμό κι απλώστε την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίστε την επιφάνεια με σπασμένη καραμέλα που θα φτιάξετε, καίγοντας σε μικρό κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη, ώσπου να πάρει ξανθό χρώμα.
Αδειάστε την καραμέλα κι απλώστε τη σε λεπτό στρώμα, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Όταν στερεοποιηθεί η καραμέλα, σπάστε τη σε μικρά ανώμαλα κομμάτια και πασπαλίστε την επιφάνεια της τούρτας.
(Μπορείτε να φτιάξετε την καραμέλα την προηγούμενη μέρα ή και νωρίτερα και αφού τη σπάσετε σε κομματάκια, βάλτε τα σε πλαστικό δοχείο, κλεισμένα καλά, στην κατάψυξη. Πασπαλίστε μ’ αυτά την τούρτα, λίγο πριν τη σερβίρετε, γιατί αλλιώς θα λιώσει η καραμέλα)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts