English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9 Ιανουαρίου 2012

Παέγια με θαλασσινά (Ισπανία)

Υλικά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 12 μεγάλες καραβίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλoκoμμένo
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι άσπρο ξηρό κρoσi
- 250 γρ. Μύδια
- 250 γρ. γυαλιστερές ή στρείδια
- 1 φλιτζάνι ζωμό από τα θαλασσινά
- 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκoμμένo
- 250 γρ. καλαμαράκια κομμένα σε ρoδέλες
- 2 κόκκινες πιπεριές ψημένες και ξεφλoυδισμένες
- 30 ίνες κρόκο κοζάνης διαλυμένες σε λίγο ζεστό νερό
- 1 κουτ. τσαγιού γλυκιά πάπρικα..
- 6 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών
- 2 φλιτζάνια ρύζι
- 300γρ. αρακά βρασμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για διακόσμηση

Εκτέλεση
- Ψήνετε τις πιπεριές στο γκριλ για 10 περίπου λεπτά, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετετε σε κομμάτια.
Πλένετε και καθαρίζετε τις καραβίδες και τις γυαλιστερές. Αχνίζετε τα θαλασσινά σε ένα τηγάνι, τα κλειστά δεν τα κρατάτε, σουρώνετε το νερό τους και το κρατάτε.
– Ζεσταίνετε σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι ή σε ένα σκεύος για παέγια το μισό λάδι και σοτάρετε καραβίδες ολόκληρες, ακαθάριστες μέχρι να ροδίζουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι και όταν κρυώσουν λίγο αφαιρείτε τα κεφάλια και τα κέλύφη. Κρατάτε 3-4 ακαθάριστες για διακόσμηση στο τέλος.
– Χτυπάτε τα κελύφη και τα κεφάλια απο τις καραβίδες στο μπλέντερ με λiγo νερό μέχρι να γίνoυν πολτός. Σουρώνετε τον πολτό και τον κρατάτε σε ένα μπολ.
Σοτάρετε στο σκεύος για παέγια στο λάδι από τις καραβίδες,που είχατε βάλει πριν το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Τα σβήνετε με το κρασί και 1 φλιτζάνι νερό. Ρίχνετε και τον πολτό από τις καραβίδες που ετοιμάσατε και το νερό από τα θαλασσινά και βράζετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτά για 40’. – – Μεταφέρετε την σάλτσα σε ένα μπολ σκουπίζετε το σκεύος για την παέγια ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο και τα καλαμαράκια. Όταν πάρουν χρώμα, ρίχνετε και το σοτάρετε ανακατεύοντάς το γρήγορα.
- Ρίχνετε τη σάλτσα από το μπολ, τον κρόκο, την πάπρικα και λίγο λίγο το ζεστό ζωμό λαχανικών, ανακατεύεται κάθε τόσο. Βράζετε το ρύζι για 15′ σε δυνατή φωτιά και 5′ πριν συμπληρωθεί το βράσιμο προσθέτετε τις καραβίδες με τα θαλασσινά και τις πιπεριές ή τον αρακά.
Αφήνετε την παέγια για 5′-6′ σκεπασμένη με μια πετσέτα. Διακοσμείτε με φέτες λεμονιού και με τις καραβίδες που κρατήσατε χωρις να καθαρίσετε και τη σερβίρετε μέσα από το σκεύος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...