English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25 Νοεμβρίου 2011

Ριζότο του Ανδρέα (μπουρανί)

Υλικά
1 φλιτζ. Ρύζι Arborio
50 γρ. Αποξηραμένα Μανιτάρια
1 ποτ. Λευκό Κρασί (αρωματική ποικιλία)
150 γρ. Τσουκνίδα
3 φλιτζ. Ζωμό Κότας ή Λαχανικών
20 γρ. φρέσκο Βούτυρο
50 γρ. Γραβιέρα Κρήτης
1 ξερό Κρεμμύδι
2 σκελ. Σκόρδο
7-8 κλων. Μαϊντανό
1 κουτ. Λάδι Τρούφας
1 φλιτζ. καφέ Ελαιόλαδο
Αλάτι& Πιπέρι

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο σκόρδο και ανακατεύουμε για να σωταριστούν. Ρίχνουμε το ρύζι, να σωταριστεί και αυτό και περιμένουμε ώστε να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, σωτάρονται κι αυτά και σβήνουμε το μείγμα με ένα ποτήρι λευκό αρωματικό κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί και να μείνει η γεύση του. Ρίχνουμε την τσουκνίδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο την μισή ποσότητα από τον ζωμό (ο οποίος είναι ζεστός για να μη σταματήσει η βράση). Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε σιγά σιγά το ρύζι να αποροφήσσει το ζωμό και να φουσκώσει.
Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, ώστε ανακατεύοντας να δημιουργηθεί μια σαλτσούλα χυλωμένη. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε να λιώσει. Η τελευταία πινελιά: ρίχνουμε λίγο λάδι τρούφας για άρωμα.
(Για να φτιάξουμε ένα ριζότο επιτυχημένο θέλουμε να έχει βράσει ο κόκκος του ρυζιού απέξω αλλά στο κέντρο του να κρατάει στο δόντι, al dente)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...